Olen huomenna menossa erään nuorisojärjestön paikallisyhdistyksen hallituksen kokoukseen. Toiminnanjohtaja lähetti eilen tutustuttavaksi kokousasiakirjoja sekä mietittäväksi muutaman kysymyksen:
1) Jos pitää saada tuloja 2000-3000 euroa enemmän, millä keinolla? Ideoita!!!
2) Jos pitää säästää 2000-3000 euroa, miten se tehdään?
Lomautus 1-1,5 kk? Toiminnanjohtajan työajan lyhennys alkuvuonna 2015?
HUOM! Lomautuksen ja työajan lyhennyksen jälkeen on 12 kk:n
karenssi, jolloin ei voi saada palkkatukihenkilöä toiminnanohjaajaksi.
3) Yhdistyksen toiminta paikkakunnallamme, mitä sen pitää vähintään olla?
Kaikki tämä juontaa juurensa siitä, että kunta tasapainottaa talouttaan ja pienensi jo tälle vuodelle yhteistyösopimustaan yhdistyksen kanssa kolmanneksella. Tämä vuosi vielä selvittiin ilman toiminnan radikaalia vähentämistä kahden käynnissä olevan hankkeen ja suurehkon lahjoituksen ansiosta, mutta ellei ensi keväälle saada uutta hanketta (ja muutenkin), lienee yhdistyksen maksuvalmius koetuksella.
Yhdistyksessä on tasan kaksi työntekijää, toiminnanjohtaja ja -ohjaaja, joka on perinteisesti ollut palkkatuettu pitkäaikaistyötön. Toiminnanjohtaja tekee jo nyt lyhennettyä työaikaa (75 %) eikä ohjaajankaan työaika aivan täysi ole. On laskettu, että jos toiminnanjohtajan työaika lyhenisi ensi vuoden tammikuusta heinäkuuhun 65 prosenttiin tai hänet lomautettaisiin kuukaudeksi, säästö olisi molemmissa sen 2000 euroa. Vaan sitten yhdistyksellä ei olisi varaa eikä mahdollisuutta palkata toiminnanohjaajaa eli syksyn kerhotoiminnan toteuttaminen yhden hengen voimin olisi todellinen haaste. Ja jos kerhoja vähennetään, uhkaa jäsenmääräkin vähentyä, ja sitä myöten jäsenmaksut. Ja noidankehä on valmis.
Nuorissa on tulevaisuus, sanotaan. Rupeaa mietityttämään, onko tulevaisuutta enää missään, kun kaikkialta vaan säästetään. Loputtomasti.
Ihan muuten vaan kommentoin, että itse elin nuoruuteni ihan ilman mitään nuorisojärjestöjä. Enkä muutenkaan tiennyt muita, jotka niissä olivat poislukien urheilujärjestöt joillakin. Urheilujärjestöt taas elävät paljon jäseniensä tuella, sen mukaan, mitä tiedän. Toki avustuksia anotaan. Itselle riitti kunnan kerhotilat ja kesäleirit sekä ihan kirjastot, muuten sitä tekemistä keksin itse sekä kaverien kanssa.
VastaaPoistaKiitos vaan kommentistasi! En viitsinyt tuossa postauksessa mainita yhdistyksen nimeä, mutta kyseessä on 4H, ei siis esim. mikään poliittinen nuorisojärjestö, vaan niin sanotusti yleishyödyllinen.
PoistaItse olen maalta kotoisin ja nykyään asun taas maalla, ja täällä maaseudulla nimenomaan tällä järjestöllä on tärkeä paikkansa kerhojen ja toiminnan järjestäjänä. Kunta niitä ei juuri itse järjestä, vaan on tehnyt yhteistyösopimuksen 4H:n kanssa. Tai ainakaan kunnan toiminta ei tavoita sivukylien lapsia ja nuoria.
Silloisella maatalouskerholla oli tärkeä sijansa isäni lapsuudessa, sittemmin nimi muuttui 4H:ksi ja siellä me korpikuusen alla kasvaneet käytiin, kotona kasvatettiin kerhopossuja jne. Kaupungeissa ja isommilla paikkakunnilla asiat on varmaankin toisin.