maanantai 23. kesäkuuta 2014

Alalla ylitarjontaa

Eilen lueskelin lehdestä uutista temmin uusimmasta ammattibarometristä. Barometrissä arvioidaan ammattien työpaikkanäkymiä seuraavan puolen vuoden aikana. Työvoimapulasta kärsivien ammattien lista on viime vuosina lyhentynyt ja ylitarjonnasta kärsivien ammattien määrä puolestaan kasvanut. Työvoimapula jatkuu sosiaali- ja terveysalan ammateissa ja siitä kärsivät myös myyntiedustus ja puhelinmyynti. Mitä en sinänsä ihmettele, on ne sen verran koiran virkoja, ellei satu olemaan luonteeltaan alalle sopiva myyntitykki, joka möisi vaivatta vaikka oman mummonsa.

Yleisintä työvoiman ylitarjonta on toimistotyössä, myös omalla alallani. Ylitarjonta on lisääntynyt sellaisillakin aloilla, jotka vielä 2000-luvun alussa kärsivät työvoimapulasta. Lähiaikoina ylitarjontaa tulee kuulemma olemaan myös postityöntekijöistä (kiitos Itellan irtisanomisten) sekä yliopisto- ja korkeakouluopettajista. Korkea koulutuskaan ei siis enää takaa välttämättä työpaikkaa. 

Tosin eräässä toisessa lehtijutussa lehtori yliopiston tietotekniikan laitokselta sanoi, että julkisuudessa olleet jutut voivat antaa opiskelijoille kuvan, ettei töitä ole, vaikka todellisuudessa niitä riittää. Lehtorin mukaan kaikki it-alan firmat ruikuttavat, että niillä ei ole työvoimaa, mutta kun lukee lehtiä, niin aina lukee vaan yt-neuvotteluista. Median luoma kuva on kuulemma liian pessimistinen todelliseen tilanteeseen nähden, ja lehtori toivookin, että yritykset kertoisivat rehellisesti, että ne kaipaavat työvoimaa. Lehtori kertoo, että yrityksistä otetaan usein yhteyttä häneen ja kysellään, olisiko opiskelijoiden joukossa tarjolla hyviä työntekijöitä. Työvoimatoimiston kautta näitä työntekijöitä ei haeta.

Oman alani rakennemuutos oli nähtävissä ja ennustettavissa jo palkkatöissä ollessani, ja tällä hetkellä siinä opinahjossa, josta itse valmistuin, ei kouluteta lisää porukkaa ko. tutkintoon. Tosin kyseinen tutkinto oli kyllä sisällöltään laaja-alainen ja mahdollistaisi työskentelyn monessa muussakin hommassa kuin vain toimistotöissä, jos niitä töitä vain olisi. Oman alani kauppa on siirtynyt pitkälti nettiin, suoraan tuottajalta asiakkaalle, ja ihmisten rahankäyttö alan tarjoamiin palveluihin on vähentynyt niin globaalisti kuin kotimaassakin. Eikä ihme, kun katsoo maailman ja kotimaan taloustilannetta. 

Taidanpa olla kouluttautunut väärälle alalle. Yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona väikkyy lisäkoulutus, mutta olenko valmis investoimaan koulutusmaksuihin ym. ja minkä verran? Vai olisiko vaan uskottava tutun koulutuspaikan lupauksiin ja hypättävä - taas....?

Positiivinen oivallus oman tulevaisuuden suunnasta voi syntyä milloin tahansa.
Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kissa kiitoksella elää. Bloggaaja kommenteilla. Kiitos kommentistasi!