torstai 2. lokakuuta 2014

Vihapuheen kohteena

Luin äskettäin artikkelin ruoan ja ruumiin suhteista väitelleen Tiina Valkendorffin tutkimuksesta, jossa aineistona on syömishäiriöitä, ortoreksiaa, terveellisiä elämäntapoja ja lihavuutta koskevia verkkokeskusteluja. En voinut välttyä ajattelemasta, että artikkelin argumentit sopivat valitettavan hyvin myös työttömiä työnhakijoita koskeviin verkkokeskusteluihin tai yleisönosastokirjoituksiin. Käykääpä vaikka kurkkaamassa Suomi24:n työttömyysaiheisia viestiketjuja.

Seuraavat lauseet ovat otteita kyseisestä artikkelista, mutta lihavat ja lihavuus -sanojen tilalle on vaihdettu työttömät ja työttömyys.

– Tiesin että verkkokeskustelut ovat mitä ovat. Silti yllätti, miten raakaa keskustelu on, hän toteaa.

Monet puheenvuorot työttömyyttä koskevissa keskusteluissa täyttävät vihapuheen määritelmän.

– Yllättävää oli, että keskustelu on ilkeää ja julmaa ja samaan aikaan hyvin älyllistä ja rationaalista. Kyse ei ollut äkkipikaistuksissa tehdyistä heitoista, vaan asioita oli selvästi pohdittu pidempään.

Keskusteluissa kannetaan huolta siitä, mitä ihmisten työttömyys tekee yhteiskunnalle, taloustilanteelle ja suomalaiselle terveydenhuollolle.

Työttömät ovat joutuneet nyky-yhteiskunnassa alistettuun asemaan vähän samalla tavoin kuin esimerkiksi naiset tai maahanmuuttajat historian saatossa.

– Heitä pidetään tyhminä ja heidän kykynsä hallita omaa elämäänsä kyseenalaistetaan. Heidän nähdään olevan kontrollin ja kurinpidon tarpeessa.

– Näin voimakkaassa työttömyyskielteisyydessä ei ole mitään mieltä. Pitäisi saada muitakin näkökulmia, tutkija peräänkuuluttaa.

7 kommenttia:

 1. Loistava huomio! Mainio sanavaihdos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Maria! Toisinaan sitä tulee näitä "negatiivisia ahaa-elämyksiä"...

   Poista
 2. Suomi24 on varsinainen painajainen. Käsittääkseni ne vihapuhujat siellä ovat itse työttömiä, vai mitä luulet? Minua oikeasti kiinnostaisi objektiivinen näkemys siitä, miten työttömiin/työttömyyteen oikeasti suhtaudutaan. Mielestäni työttömyys kuitenkin on yhteiskunnan yhteinen onnettomuus. Ja työttömät ovat uhreja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että he olisivat itse työttömiä - tuotapa en ole tullut ajatelleeksikaan! Siinä olisi kyllä nyt tutkimuksen paikka vähän tuon artikkelissa mainitun tapaan: mitkä ovat yleiset asenteet työttömiä kohtaan o i k e a s t i.

   Poista
  2. Olen lukenut vain Potkut ja työttömyys -osaa ja uskoisin, että siellä on pääsääntöisesti työttömien vuodatusta. Ymmärränkin ne provoilut jotenkin, kirjoittajilla on todella paha olla. Mutta en tietysti voi tietää ketä ovat.

   Poista
 3. Just luin aivan loistavan kirjan, Pekka Hiltusen Iso. Olen itse normaalipainoinen mutta työtön, ja samaistuin täysillä päähenkilön kokemuksiin, koska kirjan lähes jokaisen lihava-sanan olisi voinut korvata työtön-sanalla. Lukekaa, jos olette lukuihmisiä!

  Lainaus sivulta http://www.savonsanomat.fi/viihde/kirjat/pekka-hiltunen-iso/1364424, lisäsin työtön-sanat sulkuihin:
  " Pekka Hiltusen poleeminen romaani Iso käy Annin henkilökuvan kautta kiinni yhteen etuoikeutetun maailman isoon ongelmaan: läskiin(TYÖTTÖMYYTEEN). Kuvaamalla Annin ajatuksia, tekoja ja ympäröivän yhteiskunnan reaktioita kirjailija osoittaa, miten pelkkä lihavuus(TYÖTTÖMYYS) tekee ihmisestä hylkiön. Annin lihavuus(TYÖTTÖMYYS) on ongelma muille ja siksi myös hänelle itselleen. Nainen on sivistynyt, koulutettu ja terve mutta joutuu joka paikassa kohdelluksi ihmisenä, jonka on pakko laihtua(PAKKO MENNÄ TÖIHIN, OLLA TYÖLLISTETTY)."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirjavinkistä! Tämä sopii kyllä täydelliseksi jatkoksi postaukselleni. Ehkä vielä itsekin ylitän itseni ja saisin luettua romaanin pitkästä pitkästä aikaa, nuoruudessa saatu / hankittu henkinen vamma kun on estänyt sen jo vuosia. Mutta kiinnostaisi kyllä.

   Allekirjoitan etenkin tuon lauseen koskien työttömyyttä: Ongelma muille ja siksi myös itselleni. Prikulleen näin!

   Poista

Kissa kiitoksella elää. Bloggaaja kommenteilla. Kiitos kommentistasi!