maanantai 22. syyskuuta 2014

Köyhät kyykkyyn - kirjaimellisesti

Alkokin laittaa köyhät kyykkyyn, kirjoitti nimimerkki Mummeli maakuntalehtemme yleisönosastolla. 

Kaupoissa todellakin puhutaan kyykytyksestä, Alkoissa lattia- tai kyykkyviineistä. Kyse on ilmiöstä, johon meistä kaikki törmäävät lähes päivittäin kaupoissa: logiikasta, jolla tavarat sijoitetaan hyllyihin. Eli kalleimmat näyttävimmin ylähyllyille, halvimmat alimmille hyllyille lähes näkymättömiin. Jollakin lailla kyykistymättä tai pyllistämättä et niitä edullisia X-tra-tuotteita ostoskärryysi saa.

Yleisönosastokirjoitus poiki lehtijutun, jossa eräskin haastateltava sanoi: 

Saisivat olla halvat ylähyllyssä, koska minulla ei ole varaa ostaa kallista enkä kaipaa kyykistelyä.

(Kuva: FreeDigitalPhotos.net / iosphere)

Alkon valikoimanhallinnan päällikön mukaan hinta on selkeä ja tasapuolinen tapa asettaa tuotteet hyllyyn. Tasapuolinen - tuotteille kyllä, mutta entäs ostajille? Enkä tässä ajattele vain työttömiä (toki työtönkin voi olla varsin hyvin toimeentuleva, vaikkakaan ei työmarkkinatuen ansiosta), vaan myös esimerkiksi yömyssykonjakkiaan hakemaan tulevaa jo kankeapolvista eläkeläistä.

Tilanne ei varmasti vaivaa heitä, jotka eivät halua tai joiden ei tarvitse alentua kyykistelemään siellä alimmilla hyllyillä. Ei minullakaan ainakaan tässä iässä sinänsä ole mitään pientä taukojumppaa vastaan, mutta periaatteen tasolla homma ärsyttää. Ymmärrän toki, että jotainhan siellä alahyllyilläkin on oltava, mutta silti... Seuraavaksi varmaan köyhille perustetaan marketteihin omat osastot, joiden ovien päällä lukee: Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää.

Vaikka siihen suuntaanhan maamme työvoimapolitiikkakin on menossa: syyllistämiseen ja nöyryyttämiseen. Ellet onnistu työllistymään määräaikaan mennessä, sinut t y ö l l i s t e t ä ä n - yhdeksän euron päiväpalkalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kissa kiitoksella elää. Bloggaaja kommenteilla. Kiitos kommentistasi!